De volgende bailout van Griekenland is bijna een feit. De vraag is of Dijsselbloem dat nog gaat meemaken als voorzitter van de eurogroep. In Brussel zou men van hem af willen. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. De De zoveelste bailout van Griekenland komt er aan. Afgelopen weekend meldde Der Spiegel op basis van documenten van het Duitse ministerie van Financiën dat Griekenland 10 tot 20 miljard euro aan noodleningen kan krijgen óf obligatiehouders verliezen kan opleggen.

Griekenland had vanwege ingrijpende bezuinigingen waarschijnlijk vorig jaar een begrotingsoverschot als de rente op de staatsschuld niet wordt meegerekend. Dat is een stap om de groei van de staatsschuld af te remmen. Vanwege de dieper dan verwachte economische depressie vallen de belastinginkomsten echter tegen, en heeft Griekenland extra financiering nodig.

2. De Europese bankenunie krijgt mogelijk toch wat meer financiële ruggengraat. De Duitse regeringspartij SPD is bereid in te stemmen met directe herkapitalisatie van banken door het Europese noodfonds ESM, maar dan moeten de bail-in regels wel strikt worden nageleefd, zonder uitzonderingen.

Dat houdt in dat senior obligatiehouders en depositohouders boven de 100.000 euro hun inleg (deels) kunnen kwijtraken. De SPD wil daarnaast dat het fonds dat in de toekomst de afwikkeling van probleembanken moet financieren, groter wordt dan de beoogde 55 miljard euro en bovendien veel eerder dan de geplande 10 jaar gereed moet zijn.

Onder meer de Europese Commissie en de ECB hebben het intergouvernementele akkoord dat Europese lidstaten hebben gesloten over de afwikkeling en financiering van probleembanken zwaar bekritiseerd. Het 55 miljard euro grote bankenfonds is te klein om het bankwezen in de eurozone, dat een balanstotaal heeft van 29,5 biljoen euro heeft, overeind te houden. Daarnaast is de besluitvorming over het afwikkelen van een bank nodeloos ingewikkeld. Omdat veel instanties en organen hun zegje moeten doen, is het zo goed als onmogelijk om in een weekend een besluit te nemen een bank al dan niet uit zijn lijden te verlossen.

3. De afgang van Jeroen Dijsselbloem en de terugkeer van Jean-Claude Juncker? Volgens de Duitse krant Handelsblatt kunnen eurolidstaten in juni een permanente voorzitter gaan benoemen voor het overlegorgaan van de ministers van Financiën, de Eurogroup. Dijsselbloem volgde vorig jaar Jean-Claude Juncker op als voorzitter van de Eurogroup. Volgens Handelsblatt krijgt Dijsselbloem echter steeds meer kritiek omdat hij vooral de Nederlandse belangen zou behartigen.

Separaat meldde de Duitse krant Welt am Sontag dat Jean-Claude Juncker de conservatieven zal gaan leiden bij de Europese verkiezingen in mei en bovendien geldt als kanshebber om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Junckers vermeende alcoholprobleem lijkt geen belemmering te zijn voor de Luxemburger om weer op het Europese pluche te gaan zitten.

4. Opkomende landen krijgen `tough love` van de Fed en het IMF nadat beleggers landen als Turkije, Zuid-Afrika en Rusland de afgelopen tijd en masse de rug toekeerden. Dallas Fed topman Richard Fisher zei vrijdagavond dat opkomende landen die de Feds goedkope liquiditeit hebben gebruikt om te consumeren in plaats van te investeren en de economie te hervormen, nu de rekening gepresenteerd krijgen.

Fishers collega John Williams zei daarnaast dat de Fed niet te veel naar de korte termijn moet kijken, een hint dat de Fed zich op de VS moet richten en zich niet moeten leiden door wat er in de rest van de wereld gebeurt. Verder liet het IMF in een statement weten dat sommige opkomende landen hun economieën op de schop moeten nemen.

5. Een topman van de Zwitserse centrale bank heeft de noodklok geluid over de Zwitserse vastgoedmarkt. Jean-Pierre Danthine zei dat de vastgoedmarkt zich “in de gevarenzone bevindt” en dat de kans op een correctie groot is. Vanwege de eurozone crisis is Zwitserland overspoeld door buitenlands kapitaal. Daarnaast drukte de centrale bank in de hoogtij dagen van de crisis Zwitserse frank bij om verdere appreciatie van de wisselkoers ten opzichte van de euro te voorkomen. Hierdoor is de geldhoeveelheid exponentieel gegroeid. Een deel van het kapitaal heeft zijn weg gevonden naar de vastgoedmarkt.

6. Imtech verwacht over 2013 rode cijfers te schrijven vanwege aanhoudende problemen in Duitsland. Het bedrijf verwacht een “substantieel” verlies over 2013 vanwege 200 tot 230 miljoen euro aan afwaarderingen bij de geplaagde Duitse divisie. Bovendien is er nog sprake van een financiële last van 110 miljoen euro. Beleggers zetten het fonds desalniettemin meer dan 3 procent hoger omdat Imtech aangaf dat vanwege betere schuldinning de schuld van het bedrijf in het vierde kwartaal daalde met 91 miljoen euro naar 745 miljoen euro. Dat vermindert zorgen over het overschrijden van de bankconvenanten en verlaagt de kans op een emissie.

7. Ook BinckBank noteert hoger na het bekendmaken van de cijfers. De retailbroker maakte een vlakke onderliggende nettowinst over 2013 bekend doordat groei van de commissies hogere kosten en lagere rentebaten compenseerden. Verder verlaagde BinckBank de commissiedoelstellingen vanwege prijsdruk en het uitblijven van groei, terwijl de doelstellingen voor vermogensbeheer omhoog gingen.

8. Europese beurzen zijn vanochtend vlak gestart, en beleggers likken hun wonden na een bloedrode maand januari. Vanwege zorgen over verdere groeiverzwakking in China, kapitaalvlucht in opkomende landen en de afbouw van de stimulering door de Fed verloor de AEX 8 procent in januari. De Europese Stoxx 50 verloor leverde meer dan 3 procent in en de Duitse 10-jaars rente daalde fors van 1,93 naar 1,66 procent vanwege zorgen over lagere inflatie en zwakke groei.

9. De beursagenda staat vandaag in het teken van Amerikaanse macrocijfers. De ISM inkoopmanagersindex zal waarschijnlijk wijzen op wat zwakkere groei van de industrie in januari nadat orders in december nog in een recordtempo groeiden.

10. Vanochtend waren de Europese inkoopmanagersindexen voor de industrie overwegend meevallend. De krimp van de Franse industrie viel meer, terwijl de Duitse en Spaanse industrie sterker dan verwacht groeiden. Teleurstellend was dat de groei van de Nederlandse industrie inzakte ten opzichte van het recordtempo in december.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl